Heb je je ooit afgevraagd hoe VR en AR productengineering op z'n kop zetten? Van 3D-modellen tot realtime gegevensoverlays, ontdek de geavanceerde tools die de wereld van de engineers radicaal veranderen.

Simulaties en 3D-modellen spelen al lang een rol in productontwikkeling, maar gewoonlijk blijft dat beperkt tot de vroege ontwerp- en planningsfases. Maar daar komt nu verandering in - en of die verandering interessant is! Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) steken de kop op en inspireren digital engineers tot nieuwe manieren van denken, ontwerpen en omgaan met complexe systemen.

voordelen van VR en AR in digital engineering

VR/AR-technologieën kunnen tal van verschillende projecten een boost geven. Die geavanceerde tools hebben echter de grootste impact op het vlak van productengineering. CAD-modellen spelen al jaren een fundamentele rol in productengineering, maar dat bleef beperkt tot de planningsfase. Nu kunnen digitale engineers CAD aanvullen met VR- en AR-technologieën om waarde te creëren in alle fases van de levenscyclus van een product.

Stel je voor, engineers die 3D-modellen bouwen om hun ontwerpen te bekijken, bij te sturen en te testen in een virtuele sandbox. AR kan realtime gegevens toepassen op prototypes en complexe systemen tijdens het testen, zodat engineers problemen meteen kunnen opsporen en oplossen. En laten we de opleiding niet vergeten; VR- en AR-simulaties kunnen realistische, veilige opleidingservaringen bieden voor taken als assemblage, onderhoud en reparatie.

De voordelen? Sneller prototypes maken, minder fouten en kosten besparen. Bovendien kunnen die technologieën, met de opkomst van telewerken, teams nu samenbrengen als nooit tevoren.

bijscholing in VR/AR-technologieën

Als bedrijven de vruchten willen plukken van VR en AR, hebben ze een team nodig dat de kneepjes van het vak kent. Digitale engineers moeten de grondprincipes van VR/AR begrijpen, overweg kunnen met relevante softwaretools en tot in de puntjes kunnen ontwerpen voor meeslepende ervaringen. Je hebt tal van opties om digital engineers bij te scholen in VR/AR, waaronder:

online cursussen

Platformen zoals Coursera, Udemy en LinkedIn Learning bieden gespecialiseerde cursussen aan, voor beginners tot gevorderden. Zoek naar cursussen met praktijkprojecten en deskundige docenten.

workshops op maat van jouw bedrijf 

Stel workshops samen die specifiek gericht zijn op de behoeften van jouw bedrijf. Werk samen met interne en externe experts om een leerervaring op maat te garanderen. Plan ook praktijkoefeningen en groepsprojecten in.

samenwerking met experts 

Werk samen met mentoren en deskundigen uit de sector die je specifiek advies kunnen geven. Organiseer regelmatig vergaderingen met specialisten of masterclasses om je team onder te dompelen in de baanbrekende wereld van VR/AR.

uitdagingen bij de toepassing van VR/AR-oplossingen

Elke nieuwe technologie brengt uitdagingen met zich mee, en VR en AR zijn daarop geen uitzondering. De kosten voor hardware, software en opleiding kunnen snel oplopen. En dan zijn er nog de potentiële risico's, zoals gegevensbeveiliging of de bescherming van intellectueel eigendom.

Als je die technologieën gaat invoeren, zal je wellicht bestaande werkstromen door elkaar schudden of interne functies moeten verschuiven. Daarom moet de digitale transformatie altijd worden ondersteund door strategische change management-initiatieven, inclusief duidelijke communicatie, transparantie en betrokkenheid van werknemers. 

toekomst van digitale engineering met VR/AR

Naarmate VR/AR-technologieën zich verder ontwikkelen, mag je nog geavanceerdere simulaties en visualisaties verwachten. AI-gestuurde data-analyses zullen praktische inzichten opleveren in real time voor nog efficiëntere besluitvormingsprocessen. Bedrijven en individuen zullen deze technologieën steeds meer gaan gebruiken en zo komen we telkens een stap dichter bij het metaversum, de volgende iteratie van het internet die de grenzen tussen onze fysieke en virtuele realiteit doet vervagen. 

Digitale engineering evolueert heel snel en VR en AR zullen op dat vlak een integrale rol spelen in succes. Bedrijven die deze innovatieve technologie in hun werkstroom verweven, zullen hun concurrenten wellicht achter zich laten. Als jij ook wil instappen, neem dan vandaag nog contact op met ons. Wij helpen je om de juiste digitale engineers te vinden of je team bij te scholen voor dit spannende avontuur.