Laat jij je digitale investering optimaal renderen? Ontdek de belangrijkste kenmerken van projecten rond digital enablement en hoe dat verschilt van digitale transformatie.

Communicatie is lastig als je niet dezelfde terminologie gebruikt.

Zowel digitale transformatie als digital enablement maakt gebruik van technologie om de productiviteit te verhogen, de kosten te drukken en het concurrentievermogen te versterken. De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde.

Een gesprek over je IT-strategie is gemakkelijker als iedereen op dezelfde golflengte zit. Dit is onze inleiding over de belangrijkste verschillen tussen digitale transformatie en digital enablement.

digital enablement vs. digitale transformatie

In wezen is digitale transformatie een revolutionair proces dat een radicale impact heeft op de manier van werken van een bedrijf en hoe dat bedrijf waarde creëert voor zijn klanten. En ja, daarbij worden nieuwe technologieën geïntegreerd, maar ook krijgen bedrijfsmodellen en -methodes een nieuwe invulling. Een productiebedrijf kan bijvoorbeeld overschakelen van een traditionele productielijn op een volledig geautomatiseerd, AI-gestuurd proces.

Digital enablement is dan weer een bijsturingstool die gericht is op het optimaliseren en verbeteren van bestaande systemen en processen zodat die de best mogelijke resultaten opleveren. Het is een tactische aanpak om zo veel mogelijk waarde te halen uit de digitale transformatie die je in gang hebt gezet. Dat kan betekenen dat je de softwarestack preciezer moet afstemmen om knelpunten in een werkstroom weg te werken of dat je je personeel moet opleiden om beter te leren werken met een nieuw geïmplementeerd CRM-systeem.

5 kenmerken van een digital-enablementproject

Een digital-enablementproject moet je op een heel andere manier aanpakken dan een transformatie-initiatief. Deze vijf punten moet je bespreken tijdens de planningsfase van het project:

1. doelstellingen

Digital-enablementprojecten hebben gerichte doelstellingen, meestal gebaseerd op een specifiek proces of een element van je technologiestack. Er zal gefocust worden op het behalen van de beste resultaten of het aanpakken van prestatieproblemen.

Enablement-doelstellingen worden vaak gemeten met bestaande methodes. Om van het project een succes te maken, moet je misschien de cijfers bijsturen voor dingen die je nu al meet, zoals eenheidskosten, verwerkingstijd of feedback van klanten. 

2. toepassingsgebied

Digitale transformatie kan drastische veranderingen meebrengen voor de hele organisatie, terwijl enablement-projecten meer lokaal zijn. Het toepassingsgebied van een project is meestal beperkt tot één bedrijfsproces, softwareplatform of team.

Uiteraard kan een succesvol project je inspiratie geven voor meer ideeën rond digital enablement. Maar dan moet je gewoonlijk een nieuw project opstarten zonder te raken aan het oorspronkelijke toepassingsgebied.

3. focus op customer experience

Digital enablement tracht je customer experience te verbeteren op specifieke, gerichte manieren. In plaats van je volledige bedrijfsaanpak om te gooien, zoals bij een digitale transformatie, stuur je bestaande elementen bij om beter te werken voor je klanten.

Dat kan gaan om kleine dingen met een grote impact, zoals je website gebruiksvriendelijker maken of de responstijd van de klantendienst versnellen. Die gerichte verbeteringen maken je klanten blijer en leveren waardevolle inzichten op voor toekomstige upgrades of veranderingen.

4. personeel 

Enablement-projecten omvatten vaak een klein, flexibel team van IT-medewerkers en lokale procesdeskundigen. Hierdoor kun je snel werken aan elk project, terwijl je minder tijd moet besteden aan organisatie en teamcoördinatie.

De belangrijkste persoon in een digital-enablementproject is de projectmanager. Een ervaren PM zal je helpen om de juiste doelstellingen vast te leggen, het precieze toepassingsgebied te bepalen, meetbare resultaten te bereiken en verstoring van de normale bedrijfsprocessen te voorkomen. 

5. opleiding en ondersteuning

Opleiding is even belangrijk bij zowel digitale transformatie als digital enablement. Het verschil is dat enablement-projecten een zeer gerichte opleiding vereisen, waarbij mensen bijvoorbeeld een nieuw proces aanleren.

Soms is opleiding net het digital-enablementproject. Het zou kunnen dat je team wat bijscholing nodig heeft om optimale resultaten neer te zetten. Een goede PM zal je helpen om te bepalen op welke vlakken de nood aan opleiding het grootst is.

Klaar om je technologie optimaal te laten renderen? Tijdens een gesprek met Randstad Digital zal je ontdekken hoe we je kunnen helpen om het potentieel van je bedrijf ten volle te benutten.