Van AI tot blockchain: deep tech verandert tal van sectoren ingrijpend. Ontdek hoe deze geavanceerde vormen van technologie je bedrijf kunnen transformeren en hoe je jezelf vandaag al kunt klaarstomen voor de toekomst.

Digitale transformatie is eigenlijk een proces zonder einde. Zodra je je hebt aangepast aan de laatste technologiegolf, komt er alweer een nieuwe aanrollen. Een succesvol bedrijf moet altijd vooruitkijken en klaar zijn voor wat komt.

Aan de verre horizon van innovatie spotten we wat bekendstaat als ‘deep tech’. Wellicht heeft deep tech vandaag of zelfs morgen nog geen invloed op je bedrijf – maar op een dag kan alles ingrijpend veranderen. 

wat is deep tech? 

Deep tech is elke vorm van zeer experimentele technologie met een enorm potentieel om de zaken ingrijpend te veranderen. De term slaat vaak op gebieden als artificiële intelligentie, blockchain, medisch onderzoek en materiaalwetenschappen.

Volgens het MIT hebben de meeste projecten rond deep tech de volgende kenmerken:

1. lange en onzekere onderzoeks- en ontwikkelingscycli

Deze projecten gaan meestal gepaard met uitgebreide onderzoeks- en ontwikkelingsperiodes, en de resultaten zijn niet meteen duidelijk. Denk maar aan de ontwikkeling van technologie voor kwantumcomputers. Er gaan jaren van onderzoek overheen voordat we nog maar kunnen denken aan praktische toepassingen.

2. focus op ambitieuze resultaten

Projecten rond deep tech streven naar doorbraken die sectoren helemaal kunnen omgooien of zelfs nieuwe bedrijfstakken in het leven kunnen roepen. Een voorbeeld is de CRISPR-technologie in de genetica, die een revolutie in de geneeskunde kan veroorzaken.

3. vaak onderdeel van een groter innovatiesysteem

Deze projecten komen doorgaans tot stand binnen grotere ecosystemen, zoals universiteitslaboratoria of onderzoekscentra.

4. een uitgesproken missie

Achter deep tech ligt vaak de wens om belangrijke maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Zo zijn technologieën rond hernieuwbare energie toegespitst op een oplossing voor de klimaatverandering.

5. ruimte voor nieuwe opties

Vaak zijn deze technologieën een basis waarmee andere bedrijven meer specifieke toepassingen kunnen ontwikkelen. Blockchain is daar een goed voorbeeld van. Deze uitvinding legt de basis voor diverse toepassingen, van cryptomunten tot oplossingen voor de toeleveringsketen.

Deep tech heeft geen invloed op de dagelijkse gang van zaken – tot dat ineens wel zo is. Digitale transformatie is vaak een antwoord op de vorderingen in de wereld van deep tech.

wat zijn enkele voorbeelden van deep tech?

Het internet is een uitstekend voorbeeld van hoe deep tech alles kan veranderen. Digitale communicatie begon in de jaren 1950 als een experimenteel project. Dat veranderde met het world wide web aan het einde van de jaren 1980. Opeens moesten bedrijven bijbenen. 

Een actueel voorbeeld is artificiële intelligentie (AI), dat aan alle criteria van het MIT voldoet:

  1. AI-bedrijven hebben meer dan twintig jaar geïnvesteerd in R&D.
  2. AI streeft naar het ambitieuze doel van intelligentie op menselijk niveau.
  3. Het grootste deel van het AI-onderzoek is gefinancierd door techreuzen zoals Google.
  4. Onderzoekers willen een revolutie in datatechnologie teweegbrengen. 
  5. AI is een platform dat gerichte oplossingen zoals ChatGPT ondersteunt.

Tot voor kort was AI louter een vorm van deep tech zonder ingrijpende invloed op onze dagdagelijkse manier van leven. Maar nu zien we hoe AI is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van alledaagse software zoals Google Search en Microsoft Office. Bedrijven staan voor de uitdaging om bij te benen en optimaal gebruik te maken van deze nieuwe AI-tools. 

5 manieren om deep tech voor te blijven

Je digitale transformatie slim aanpakken zal je bedrijf helpen om de nieuwste trends in deep tech te volgen.

1. blijf op de hoogte

Werk je kennis over de nieuwste trends regelmatig bij, om inzicht te krijgen in opkomende technologieën. Volg bijvoorbeeld toonaangevende denkers op platformen als LinkedIn of neem deel aan webinars over technologie.

2. blijf flexibel

Zorg ervoor dat je bedrijfsprocessen aanpasbaar zijn en niet te afhankelijk van één technologie. Cloud-firstoplossingen kunnen je bedrijf de flexibiliteit bieden om sneller te schakelen en in te spelen op nieuwe technologieën.

3. blijf gefocust

Stem het gebruik van technologie af op je kernmissie en kernwaarden. Houd elk digitaal initiatief kritisch tegen het licht: betekent het een meerwaarde voor de klantbeleving of voor je bedrijf? Bedenk bijvoorbeeld hoe een nieuwe AI-tool je klantenservice zal verbeteren of je activiteiten zal stroomlijnen voor je de tool in gebruik neemt.

4. stel het juiste team samen

Stel een team van technologieprofessionals samen die niet alleen bekwaam maar ook flexibel zijn en willen vernieuwen. Moedig in je hele bedrijf een cultuur van voortdurend leren en onderzoeken aan – niet alleen op de IT-afdeling. Stel bijvoorbeeld gevarieerde teams samen met technisch onderlegde personen uit verschillende afdelingen om de innovatie in je bedrijf te stimuleren.

5. school je personeel bij

Investeer in opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s om je team beter met nieuwe technologieën te laten omgaan. Bied bijvoorbeeld gespecialiseerde opleidingen in gegevensanalyse of AI aan. Of stel middelen voor zelfstudie rond opkomende technische disciplines ter beschikking.

deep tech en digital enablement

‘Digital Enablement in an Era of Value Realization’, het verslag van Everest Group met de steun van Randstad Digital, benadrukt hoe belangrijk een nieuw IT-talentenmodel is voor het schalen van initiatieven rond digitalisatie. Bundel de krachten met strategische partners zoals Randstad Digital. Zo geef je je vermogen om je aan te passen en te floreren een heuse boost nu de innovaties in deep tech snel evolueren van experimentele projecten naar onmisbaar voor je bedrijf. 

Neem contact op en ontdek hoe Randstad Digital bedrijven helpt om digitale kansen te benutten.