Je wil je cloudinfrastructuur naar een hoger niveau tillen? Lees dan eerst even onze nieuwste blog waarin we publieke, private en hybride clouds naast elkaar zetten.
Welke cloud – publiek, privaat of hybride – het best bij jouw bedrijf past, hangt af van hoeveel beveiliging je nodig hebt, wat je daaraan wil spenderen en hoe schaalbaar je cloudinfrastructuur moet zijn. Zullen we eraan beginnen? We gaan eerst enkele cloudservices vergelijken en dan de voor- en nadelen van elke optie op een rijtje zetten zodat jij kan bepalen welke service perfect inspeelt op je behoeften.
publieke vs. private vs. hybride cloud
Het belangrijkste verschil tussen de drie clouds is wie de eigenaar is van de infrastructuur.
Publieke clouds, die eigendom zijn van en beheerd worden door grote spelers als Amazon, Microsoft en Google, maken gebruik van een gedeelde infrastructuur die toegankelijk is via het internet. Je kan het vergelijken met het huren van een appartement: je bent niet de eigenaar van de infrastructuur, maar kan die wel gebruiken voor al je essentiële behoeften.
Bij private clouds kunnen de IT-resources intern worden beheerd of worden gehost door een externe provider. Je hebt volledige controle over de infrastructuur, die privé is voor jouw organisatie. Dit model is meer zoals een huis bezitten.
Hybride clouds combineren de elementen van zowel publieke als private clouds. Bij deze opstelling bevinden een deel van de IT-resources zich ter plaatse of in een privaat beheerde cloud, waardoor je volledige controle en een betere beveiliging hebt. Tegelijkertijd kun je gebruikmaken van publieke cloudresources voor andere taken.
voor- en nadelen van een publieke cloud
De belangrijkste troeven van een publieke cloud zijn de schaalbaarheid en kosteneffectiviteit. Omdat je ruimte huurt op een enorme infrastructuur, is er altijd ruimte om te groeien als dat nodig zou zijn. Het is ook ideaal als je cloudexpertise wat te wensen overlaat omdat de serviceprovider het onderhoud voor zijn rekening neemt.
Het nadeel? Minder controle over gegevens en infrastructuur. Als je bedrijf strenge compliance-eisen heeft of zeer gevoelige gegevens verwerkt, heb je in een publieke cloud minder controle over de beveiliging dan in een private cloud.
voor- en nadelen van een private cloud
Maximale controle over je gegevens en processen is het grootste voordeel van een private cloud. Deze mate van controle is vooral een gamechanger voor sterk gereguleerde sectoren zoals de financiële sector of de gezondheidszorg, waar compliance en gegevensbeveiliging cruciaal zijn.
Het grootste nadeel is het prijskaartje. Een private cloud gaat vaak gepaard met hoge initiële investeringen in hardware, software en expertise. Je hebt ook continu interne IT-support nodig om de infrastructuur te beheren en een private cloud is niet zo eenvoudig op te schalen als een publieke.
voor- en nadelen van een hybride cloud
Hybride clouds reiken bedrijven de mogelijkheid aan om een balans te vinden tussen kosten, prestaties en beveiligingsbehoeften. Je krijgt de schaalbaarheid en kosteneffectiviteit van openbare clouds zonder te moeten inleveren op het vlak van controle en beveiliging via een private cloud. Zo kun je de private cloud bijvoorbeeld gebruiken om gevoelige gegevens op te slaan, zoals klantgegevens, terwijl je de publieke cloud gebruikt voor niet-gevoelige taken, zoals gegevensanalyse en e-maildiensten.
Het grootste nadeel? Complexiteit. Om een hybride cloudomgeving te beheren, heb je geavanceerde technische expertise nodig om publieke en private elementen naadloos te integreren. Anders loop je het risico dat je inefficiënt gaat werken en de beveiliging kwetsbare punten vertoont.
De knowhow van Randstad Digital beslaat elk aspect van cloudmigratie en -beheer. Stuur ons vandaag nog een berichtje en we gaan samen op zoek naar de cloudoplossing die perfect bij je past.