Citizen development via no-code en low-code platformen neemt een duidelijke plek in naast het traditioneel - dus met lijntjes code - ontwikkelen van applicaties. Voor elke manier van ontwikkelen valt iets te zeggen

Citizen development, en de daarbij horende citizen developers die met weinig tot geen codeerervaring hun eigen oplossingen bouwen, is al een aantal jaren in volle opmars. Maar het concept op zich is niet nieuw. Van een slimme Excel of Access database, tot een Minecraft mod die je ooit creëerde, of zelfs het ‘slim’ inrichten van je huis: de laatste generaties zijn meer en meer digital savvy en kennen de kracht en de mogelijkheden van technologie. 

Ook bedrijven blijven niet achter en hebben vaak al vergevorderde stappen gezet op vlak van digitalisering. 

Het is dus logisch dat citizen developers alsmaar meer voet aan de grond krijgen in de bedrijfswereld:

  • Heel wat digital savvy mensen werken vandaag in een omgeving waar innovatie aangemoedigd wordt. Digitalisatie, en ook automatisatie, horen er bij de normale gang van zaken.  
  • Als zulke mensen bij het uitvoeren van hun job op een probleem stuiten, hebben ze vaak zelf al een oplossing in hun hoofd. Ze kennen de processen in hun werk door en door, en weten wat technologisch mogelijk is. Een ideale combinatie.  
  • Hun interesse in en voeling met technologie zorgen ervoor dat ze al snel zelf aan de slag gaan. En al helemaal als de inhouse IT-afdeling het te druk heeft om het zelf te doen. Omdat code schrijven hun petje te boven gaat, ontwikkelen ze hun applicaties via no-code en low-code platformen.
photo of a woman working on a computer
photo of a woman working on a computer

de eigenschappen van een goede citizen developer.

Als je dat allemaal leest, zou je denken dat haast iedereen een citizen developer kan worden. Maar dat klopt niet. Goede citizen developers beschikken doorgaans over de volgende eigenschappen.

leergierig.

Citizen developers zijn autodidacten. Via zelfstudie ontwikkelen ze nieuwe skills, krijgen ze voeling met code en de principes erachter en blijven ze up to speed met de snel evoluerende low-code technologie. 

omgaan met feedback.

Goede citizen developers werken samen met de business en met de IT-afdeling. Ze kennen hun werk en afdeling als geen ander, en hebben dus een prima inzicht in hoe de oplossing moet werken. Toch luisteren ze naar de mening van collega’s in de business, en zien ze feedback van IT’ers als een leerkans.

probleemoplossend denkvermogen.

Citizen developers zijn kritische denkers. Ze leren door te observeren en te onderzoeken. De juiste oplossing vinden is een traject met vallen en opstaan. Echte problem solvers gaan die uitdaging aan.

Je ziet ze nu voor je, hé? De collega’s die voor alles wel een tool hebben en jou willen enthousiasmeren. De collega’s die zich luidop afvragen of die werkwijze wel efficiënt is. De collega’s die tijdens brainstorms echt creatief uit de hoek komen. 

Zij zijn de perfecte kandidaten om zich verder te ontpoppen tot citizen developers. 

Ze zijn als het ware een extra paar ogen om mogelijkheden voor digitalisering te spotten die anders onopgemerkt zouden blijven. Citizen developers zorgen er dus voor dat digitale transformatie doordringt in elke laag van je organisatie. En laat dat nu net de sleutel tot succes zijn.

citizen developers in de praktijk.

Voeg je digital minded mensen samen met gedigitaliseerde bedrijven, dan heb je de perfecte voedingsbodem voor de citizen developer. Omdat citizen developers high-impact oplossingen kunnen bouwen zonder echt code te schrijven, lijkt het dat er in bijna iedereen een citizen developer schuilt. Maar is het zo simpel als de toegang tot technologie en no-code en low-code platformen te democratiseren en de citizen developers dan hun ding te laten doen? 

Er komt in de praktijk heel wat meer bij kijken. Je moet met andere woorden een goed governance model opzetten. Doe je dat niet, dan zet je de deur open voor wildgroei van applicaties en security issues. 

Van een vastgelegde samenwerking met IT, tot het ter beschikking stellen van de juiste tools en training, samen met een bedrijfscultuur waarin vertrouwen centraal staat: je hebt heel wat om over na te denken alvorens je citizen developers succesvol kan inschakelen in je bedrijf. 

over de auteur
Portrait of Kris van der Stappen
Portrait of Kris van der Stappen

kris van der stappen

sales director it

Het is mijn passie om samen met organisaties te bekijken hoe technologie hen kan helpen in hun digitale transformatie en dit met als doel om hun business potentieel te maximaliseren.