Wie citizen development zegt, zegt snelheid, digitalisering en resultaat. Hoe kan dat nu niet als muziek in de oren klinken? Citizen developers die met een beperkte IT-kennis volledige applicaties bouwen via no-code en low-code platformen, leveren je als bedrijf inderdaad aanzienlijke voordelen op.

Zonder een goede strategie en een goed beheer wordt het echter al snel een boeltje. En zo zal je al de verschillende stakeholders in je bedrijf natuurlijk maar moeilijk overtuigd krijgen van de voordelen van citizen development.

Net zoals bij het traditioneel ontwikkelen van applicaties heb je ook bij citizen development een proces nodig. Meer zelfs: je hebt een echt citizen development governance model nodig.

Zucht… dat klinkt als veel werk! Je moet er inderdaad rekening mee houden dat citizen development implementeren in je bedrijf niet van vandaag op morgen kan gebeuren. Maar zonder governance model loopt het uiteindelijk fout. En die fouten rechtzetten, zal je een hoop meer tijd kosten dan het opzetten van een citizen development governance model. 

Beeld je eens in wat er gebeurt als je je citizen developers geen duidelijk framework biedt: 

 • Citizen developers die met een te beperkte kennis en zonder richtlijnen beginnen bouwen, leveren zelden een goed werkende applicatie op. Resultaat? Net méér in plaats van minder werk voor je IT-afdeling. Want zij zullen de problemen moeten oplossen.   
 • Security is een vak apart. We hoeven je vast niet uit te leggen hoe hard het kan mislopen als daar onvoldoende aandacht aan besteed wordt.  
 • Er ontstaat al snel een wildgroei aan applicaties. Wanneer medewerkers zélf IT-middelen ontwikkelen en gebruiken, zonder dat de IT-afdeling op de hoogte is, spreekt men ook wel van shadow IT. Uiteindelijk heeft niemand nog een overzicht en weet niemand wat waar precies voor dient.
Meeting in a coffee shop
Meeting in a coffee shop

citizen development governance model: duidelijke visie voor stakeholder buy-in.

Wil je niet in bovenstaande valkuilen trappen, dan zet je dus best een citizen development governance model op poten. Er is niet 1 ideaal governance model. Wat werkt voor jouw bedrijf, werkt niet voor dat van iemand anders. 

Wat elk governance model gemeenschappelijk heeft? Dat alles staat of valt met een duidelijke visie. Neem de tijd om die visie echt uit te schrijven. De volgende topics kan je daarin zeker aan bod laten komen.

doel & strategie.

 • Wat wil je bereiken met citizen development, en de low-code platformen die je daarvoor inzet?  
 • Klein beginnen loont. In welke afdelingen rol je citizen development eerst uit en waarom?

citizen developers.

 • Hoe wil je kandidaat citizen developers rekruteren en motiveren?  
 • Hoe passen de citizen developers in de structuur van je organisatie?   
 • Hoeveel tijd mogen citizen developers spenderen aan het ontwikkelen van applicaties, naast hun ‘gewone’ job?

applicatie-ontwikkeling.

 • Welke soort applicaties wil je laten bouwen door citizen developers? En welke door traditionele developers? Is dat een zwart-witverhaal, of zet je daar beter een evaluatieprocedure voor op?  
 • Krijgen bepaalde types applicaties voorrang in ontwikkeling op andere applicaties?

opvolging & goedkeuring.

 • In welke fases van de ontwikkeling is goedkeuring vereist? Wie doet dat?  
 • In welke mate zal je IT-afdeling betrokken zijn? Wanneer houden ze enkel het overzicht, en wanneer sturen ze concreet bij?

Dankzij die visie veranker je citizen development in je organisatie. Alle neuzen staan dezelfde kant op en je creëert een cultuur die open staat voor citizen development. Alle stakeholders springen zo makkelijker mee op de kar. En dat is een héél belangrijke voorwaarde voor een succesvolle uitrol.

De volgende stappen? In je citizen development governance model ook aandacht besteden aan het uitbouwen van een community, de keuze van de juiste platformen, het opzetten van een opleidingsmodel, afspraken rond security enzovoort.

over de auteur
Portrait of Kris van der Stappen
Portrait of Kris van der Stappen

kris van der stappen

client partner

Het is mijn passie om samen met organisaties te bekijken hoe technologie hen kan helpen in hun digitale transformatie en dit met als doel om hun business potentieel te maximaliseren.