Rust is een relatief jonge programmeertaal, maar geniet al een tijdje de voorkeur bij bedrijven als Amazon, Facebook en Google. Zij schrijven hun code (deels) in Rust, en nemen daarbij afscheid van C en C++. 

Recent werd duidelijk dat Rust ook bij andere grote spelers meer en meer aan populariteit wint. Dat is onder andere het geval bij Mark Russinovich, CTO bij Microsoft. Op Twitter riep hij op om géén nieuwe projecten meer op te starten in C of C++ omdat deze talen voorbijgestreefd zijn en in plaats daarvan Rust te gebruiken. 

Ook Linus Torvalds, bedenker van het besturingssysteem Linux, trok de aandacht van de tech community. Hij liet het nieuws op de wereld los dat C het gezelschap zal krijgen van Rust als ontwikkeltaal in de Linux kernel. En dat is opmerkelijk - zeker als je weet dat het C++ nooit gelukt is om daarin ook als taal gebruikt te worden.

Weer voer voor gesprekken - ook bij ons. Mogen we ons aan een (r)evolutie verwachten? We vroegen het aan Devon Kerkhove, een van onze embedded software developers.

Devon: “Ik volg Mark Russinovich volledig als hij zegt dat C en C++ voorbijgestreefde programmeertalen zijn geworden. Toen ik startte met ontwikkelen, schreef ik mijn code in C. Ik vroeg me al snel af of dit nu écht het beste was dat we na al die jaren softwareontwikkeling ter beschikking hadden. Ik ben mezelf daarom gaan verdiepen in Rust, en 1 ding is zeker: ik ga liever niet meer terug naar C.”

problemen oplossen die we zelf veroorzaakten.

“Rust heeft een steile leercurve. Plots moest ik rekening houden met nieuwe concepten, en in het begin was dat soms frustrerend”, aldus Devon. “Er bestaan gelukkig heel wat best practices die je als developer begeleiden in je leerproces. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat (jonge) developers hoe langer hoe meer geneigd zullen zijn om hun code in Rust te schrijven.”

Devon: “Hoe meer ik ermee bezig ben, hoe meer ik besef dat Rust effectief beter is. Om een voorbeeld te geven: bij het ontwikkelen verloor ik in C enorm veel tijd met het integreren van andermans code in die van mij. Dat proces is zelfs zo tijdrovend, dat veel developers het makkelijker vinden om zelf alle code opnieuw te schrijven. En dat kan toch absoluut niet de bedoeling zijn?” 

“In C++ verliep dat proces al iets beter, maar het bleef tijd vragen. In Rust kost het me haast letterlijk 2 seconden om bestaande code te integreren in de mijne, omdat alles gestandaardiseerd is. Compileert mijn project zonder foutmeldingen, dan ben ik er 100% zeker van dat de bestaande code vrij is van bugs. Ik ben dus véél productiever.”

quote icon

Op termijn zullen C en C++ oude talen worden, en dus minder aantrekkelijk zijn voor jonge developers. Onderwijsinstellingen kunnen niet achterblijven en moeten Rust mee opnemen in het curriculum.

devon kerkhove
talent manager & embedded software developer

“Het grootste voordeel van Rust is voor mij zeker wel de veiligheidsgarantie. In C ben je als developer vaak bezig met het oplossen van problemen die je zélf veroorzaakt hebt.”

“Heel wat bugs in C en C++ kom je in Rust niet meer tegen. Dat komt omdat je in Rust verplicht bent om je aan bepaalde codeerregels te houden. Doe je dat niet, dan krijg je automatisch een foutmelding en ben je verplicht om op dat moment je fout recht te zetten. In C en C++ is die veiligheid niet ingebouwd, waardoor fouten pas ontdekt worden in de QA-fase of - nog erger én kostelijker - als het programma al aan het draaien is in the field.”

moet elk bedrijf nu mee op de kar springen?

Devon: “De signalen van de grote spelers zijn er en worden ook bij ons en in onze buurlanden opgevangen. TU Delft zal bijvoorbeeld vanaf volgend academiejaar Rust mee opnemen in het curriculum, en hopelijk volgen ook onze onderwijsinstellingen dat voorbeeld. Dat zou dan willen zeggen dat over een aantal jaren de eerste grote lading Rust developers afstudeert.” 

“Rust is de toekomst, dat is me wel duidelijk. Ik wil bedrijven dan ook aanmoedigen om te beginnen nadenken over wat die evolutie naar Rust voor hen kan betekenen. Kostenbesparing is een feit: ik ben nog nooit zo productief geweest en mijn code is super kwalitatief. Dus de voordelen zijn er zeker en vast.” 

“Het is vandaag wel zo dat veel bedrijven voor lopende projecten al een codebase hebben. En zolang die werkt, is niemand natuurlijk geneigd om alles om te gooien. In het geval van nieuwe projecten, waarbij er dus nog code geschreven moet worden, zien bedrijven hoe langer hoe meer de voordelen van Rust in, en laten ze C en C++ voor het eerst links liggen. De shift binnen softwaredevelopment staat absoluut te gebeuren, en ik ben blij dat ik die evolutie vanop de eerste rij mag meemaken!”

over de auteur
Portrait of Kris van der Stappen
Portrait of Kris van der Stappen

devon kerkhove

senior account manager

Elke dag meewerken aan de (onzichtbare) technologie van morgen, samen met onze klanten, da’s waar we het voor doen. Gebeten door embedded systems, gebrand om te innoveren.